Siirry sisältöön
Case 14.10.2019

Kasvumoottori Awake.AI tehostaa satamien toimintaa tekoälyn avulla

Merilogistiikkaa vaivaa tehottomuus erityisesti satamissa. Kotimainen kasvumoottori Awake.AI kehittää Business Finlandin pääomalainan avulla erikokoisiin satamiin skaalautuvaa ohjelmistoalustaa, joka tehostaa logistiikkaketjuja tekoälyn avulla. Älysatamien globaali liikevaihto on satojen miljardien luokkaa, ja potentiaali tehostaa toimintoja on merkittävä.
Lisätietoja

Karno Tenovuo

Toimitusjohtaja, Awake.AI
+358 40 5579 9552
karno (at) awake.ai

Awake ecosystem

Meriteitse kulkee valtava määrä rahtia, ja esimerkiksi Suomen viennistä yli 90 prosenttia kulkee satamien kautta. Laivaliikennettä vaivaa kuitenkin huono läpinäkyvyys ja heikko tiedonkulku eri toimijoiden välillä: ison osan ajastaan laivat joko odottavat satamissa liikkeelle lähtöä tai satamien ulkopuolella niihin pääsyä. Lisäksi moni laiva seilaa vajaalla kuormalla.

Juuri näitä ongelmia suomalainen Awake.AI-alustayritys ratkaisee tekoälyn avulla.

"Tällä hetkellä tavallisessa satamassa voi olla noin kolmisenkymmentä eri toimijaa, jotka kaikki suorittavat eri prosesseja ja palveluita. Jokainen toimija käyttää omaa järjestelmäänsä, ja datan siiloutumisen ja muutosten takia kaikissa toiminnossa on odotusaikoja. Data pitäisi saada läpinäkyvämmiksi, jotta odotusajat lyhentyisivät", Awake.AI:n toimitusjohtaja Karno Tenovuo.

"Pienikin muutos yhdessä vaiheessa vaikuttaa kaikkiin muihin vaiheisiin. Kun näitä muutoksia ei kommunikoida tehokkaasti, on odotusaikoja äärimmäisen vaikeaa arvioida", Tenovuo kuvaa.

Tekoäly ennakoi koko ketjun tapahtumia

Awake.AI rakentaa digitaalisia palveluja, ennakoivaa analytiikkaa ja koneoppimismalleja tarjoavan alustan ja ekosysteemin. Alustan avulla voidaan kehittää myös älykkäitä tavaravirtoja ja niiden markkinapaikkoja.

Käytännössä tekoäly parantaa tiedonkulkua ja mallintaa koko kaikkien eri toimijoiden muodostamaa ketjua ja ennakoi, mitä toimintoja missäkin vaiheessa tapahtuu.

"Läpinäkyvyyden myötä satamien odotusajat ja prosessointiajat vähenevät, ja se vaikuttaa koko logistiikkaketjun kustannuksiin. Samalla myös päästöt vähenevät", Tenovuo kertoo.

Tavoitteena tulla maailman luotetuimmaksi älysatama-alustaksi, jonka ympärille muodostuu globaali ekosysteemi

Awake.AI on yksi Business Finlandin kasvumoottorikilpailutuksen voittaneista hankkeista, joille on myönnetty pääomalainaa. Kasvumoottorirahoituksen tarkoitus on tuottaa Suomeen uutta miljardiluokan liiketoimintaa.

"Business Finlandin ansiosta voimme kehittää kerralla eri kokoisiin satamiin skaalautuvan ratkaisun. Se on täysin käänteinen malli verrattuna siihen, että jokaisessa satamassa tehtäisiin oma kehitysprojekti, jonka hyödyt jäävät vain siihen ympäristöön", Tenovuo kuvaa.

Älysatamien ja merilogistiikan ekosysteemille on globaali tarve. Myös älylaivat kehittyvät tällä hetkellä hurjaa vauhtia, ja toimiakseen ne tarvitsevat älykkään ympäristön. Pääomalainan avulla Awake.AI:n tavoitteena onkin olla maailman luotetuin älysatamien ja autonomisten laivojen alusta ja ekosysteemikehittäjä vuoteen 2025 mennessä.

"Alan globaali potentiaali on satojen miljardien luokkaa. Tämä on uusi markkina, ja Suomessa on siihen loistava yhdistelmä it-puolen ja meripuolen osaajia", Tenovuo sanoo.

Karno Tenovuo esitteli Awake.AI:n toimintaa kasvumoottoreiden infossa 13.9.2019:

Business Finland nimittää kasvumoottoreiksi yli miljardin euron uuteen liiketoimintaan tähtääviä liiketoimintaekosysteemejä. Kasvumoottoreita toteutetaan yritysvetoisella yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja julkisten toimijoiden kumppanuusmallilla, jolla tavoitellaan ratkaisuja globaaleihin markkinamurroksiin ja luodaan uusia kasvualoja Suomeen.

Lue lisää kasvumoottoreista

Tutustu myös: 

 Teksti: Kaiku Helsinki