Siirry sisältöön
Case 08.10.2019

Kasvumoottori Compensate rakentaa kansainvälistä päästökompensoinnin ekosysteemiä

Compensate-säätiö tähtää ekosysteemiin, jossa päästökompensointi on sisäänrakennettu kaikkeen päästöjä aiheuttavaan toimintaan. Business Finlandin myöntämän pääomalainan avulla säätiö kehittää alustaa, jolla päästökompensointia voidaan helpottaa kansainvälisesti ja samalla luodaan bisnesmahdollisuuksia suomalaisyrityksille.
Lisätietoja
Antero Vartia

Toimitusjohtaja
Compensate
045 899 2550
antero (at) compensate.com

Ilmastonmuutos uhkaa koko ihmiskuntaa, ja tehokkaita ratkaisuja on löydettävä sen torjuntaan. Pelkkä päästöjen vähentäminen ei enää riitä.

"Vaikka päästöt puolitettaisiin nyt, hiilidioksidia on silti liikaa ilmakehässä. Päästöjen vähentäminen on yksiselitteisesti tärkeintä, mutta sen lisäksi meidän on myös sidottava hiilidioksidia", Compensaten toimitusjohtaja Antero Vartia sanoo.

Suomalainen Compensate-säätiö kehittää hiilidioksidipäästöjen kompensointiin keskittyvää ekosysteemiä. Hiilidioksidipäästöjen kompensoinnissa kulutuksesta syntyneet päästöt hyvitetään sitomalla hiiltä muualla. Voittoa tavoittelematon säätiö aikookin maailmanlaajuisesti mullistaa päästökompensoinnin ja samalla synnyttää miljardiluokan liiketoimintaa myös suomalaisille uusia ratkaisuja tarjoaville yrityksille.

Compensate on yksi Business Finlandin kasvumoottori-kilpailutuksen voittaneista hankkeista, joille on myönnetty pääomalainaa. Kasvumoottori-pääomalainan avulla Compensate pystyy kasvattamaan toimintansa mittakaavaa.

Suomella on etulyöntiasema. "Nyt pystymme rekrytoimaan huippulahjakkaita ihmisiä rakentamaan ekosysteemiä. Business Finlandin avulla pystymme näyttämään maailmalla, että tämä malli toimii, ja teemme itsestämme kansainvälisesti uskottavan pelurin", Vartia sanoo.

Kokonaisvaltainen hiilensidonnan ratkaisu puuttuu vielä

Maailmalta löytyy jo kompensointia tarjoavia yrityksiä, mutta ne ovat yksittäisiä ja toimivat rajatulla alueella. Compensate haluaa kehittää hiilensidontaan kokonaisvaltaista ratkaisua.

"Vastuun kantamisen täytyy olla sisään leivottuna kaikkeen toimintaan, josta päästöjä syntyy. Emme ole tähän mennessä löytäneet maailmalta toimijaa, joka tarjoaisi kokonaisvaltaisen ratkaisun. Tällä hetkellä kompensointia tarjoavat tahot ovat pisteratkaisuja", Vartia kuvaa.

Compensate ottaa vastaan yrityksiltä ja kuluttajilta tulevat kompensaatiomaksut, jotka menevät lyhentämättöminä hiilidioksidin sidontaan. Säätiön ansiosta yritykset voivat tarjota asiakkailleen helpon tavan hyvittää toimintansa hiilijalanjäljen. Compensate aikoo synnyttää miljardiluokan liiketoimintaa tekemällä hiilensidonnasta kustannustehokasta, mutta vastuullista.

Lisäksi Compensate etsii tiedeyhteisön kanssa tehokkaimpia kohteita sitoa hiiltä. Päästöjen vähentämisen ohella ekosysteemi pyrkii laajentamaan hiilensidonnan markkinoita fotosynteesin ja myöhemmin myös uusien hiilensidontateknologioiden avulla.

Ilmastonmuutoksessa piilee myös valtava bisnesmahdollisuus

Ihmiskunnalla on olemassa keinoja päästöjen kompensointiin ja hiilensidontaan, mutta niitä ei vielä hyödynnetä riittävän suuressa mittakaavassa. Merkityksellistä Compensaten kehittämässä ekosysteemissä on se, että kompensointi integroituu kaikkialle yhteiskuntaan ja kuluttamiseen.

"Haaste hiilensidonnan kannalta on ollut se, ettei tiedetä, kenen siitä kuuluu maksaa: valtion vai yritysten. Kaikki päästöt syntyvät kuitenkin aina ihmisten vuoksi. Siksi on tärkeää kytkeä myös kuluttajat mukaan yhtälöön. Silloin kun päästöjä aiheutetaan, tulee vahingon korjaamisesta myös kantaa vastuuta", Vartia sanoo.

"Me rakennamme järjestelmää, joka mahdollistaa sen, että kompensoinnista maksetaan. Vaikka ilmastonmuutos on uhka, siinä piilee myös valtava bisnesmahdollisuus", Vartia kuvaa.

Antero Vartia esitteli Compensaten toimintaa kasvumoottoreiden infossa 13.9.2019

Business Finland nimittää kasvumoottoreiksi yli miljardin euron uuteen liiketoimintaan tähtääviä liiketoimintaekosysteemejä. Kasvumoottoreita toteutetaan yritysvetoisella yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja julkisten toimijoiden kumppanuusmallilla, jolla tavoitellaan ratkaisuja globaaleihin markkinamurroksiin ja luodaan uusia kasvualoja Suomeen.
Lue lisää kasvumoottoreista

Tutustu myös: 

Teksti: Kaiku Helsinki